MÉLIÈS D’ARGENT

Binnen het Razor Reel Flanders Film Festival hebben we een jaarlijkse competitie voor de beste Europese kortfilm. Een traditie die we al meer dan 10 jaar in eer houden. Ook dit jaar doen we dat, maar omdat we de lat nog iets hoger willen leggen en het toch een tijd is van lange afstandsrelaties, zoom-meetings en facebook evenementen, hebben we onze collega’s van de het Miff (Méliès International Festival Federation) gevraagd om hun licht te werpen op onze selectie.

Een professionele jury voor een Europese competitie, zo moet het zijn. As part of our yearly festival, we have a competition for best European short film, a tradition we hold high for over 10 years now. What better moment to honour our friends of the Miff (Méliès International Festival Federation) and ask them if they want to participate in our special Corona-Jury. A professional jury for a European competition.

YOUNG BLOOD

In 2015 werden de eerste plannen gesmeed om in navolging van vele buitenlandse film podcasts een Vlaamse op poten te zetten. Na een brainstormsessie waarbij er veel slechte namen en veel goede ideeën naar voren kwamen, werd in januari 2016 de eerste aflevering van Gremlins Strike Back Film Podcast opgenomen. Ondertussen zijn er al meer dan 100 afleveringen online verschenen en hebben er al enkele live opnames plaatsgevonden van deze tweewekelijkse no-nonsense digitale filmbabbel.

Maarten Melon, Sven De Ridder en Bart De Duytsche hebben geen oogkleppen op omdat hun passie voor film primeert op genre, stijl, afkomst, … Maar verwacht niet dat de drie heren een film goed vinden omdat het moet. Een Larry Cohen film kan een beter rapport krijgen dan een Ingmar Bergman meesterwerk, maar het omgekeerde kan evenzeer. Live wordt er zelden afgeweken van het ‘zeveren over film op café’ principe en zal er even hard gediscussieerd en gebekvecht worden als online.

Misschien wordt er ditmaal zelfs nog een tikkeltje harder gediscussieerd. Maarten, Sven en Bart buigen zich namelijk als deskundige jury over de genomineerde Young Blood-films en zullen na een ongetwijfeld vurig debat verkondigen wie met de Young Blood Award en de bijhorende geldprijs gaat lopen. Altijd al willen weten hoe het er bij zo’n festivaljury aan toegaat? Dan is dit je kans!