BATMAN NINJA (2018)

batman ninja

Ik ga eerlijk zijn, ik had zo al bepaalde verwachtingen voor ik begon te kijken naar een animatiefilm die ‘Batman Ninja’ noemt. En inderdaad, die verwachtingen zijn meer dan ingelost. Zowel op positief vlak als negatief vlak. Het beste aspect van deze film is zonder meer de prachtige animatie. Deze film is oogverblindend. Nu ken ik niet genoeg van anime, maar weet ik dat het design voor 90 procent van de maker van ‘Afro Samurai’ komt (een anime die ik ken van naam en bij deze toch wel zeker eens wil zien) en dan heb je nog een volle scène met een compleet ander animatieteam, in een geheel andere stijl, die bijna nog mooier is dan die 90 procent van de film. Waarom ze plotsklaps op een andere stijl over stappen, vraag het me ook niet, misschien omdat het de enige scène is die probeert wat meer diepgang te geven, waar er geen robotkastelen te bespeuren zijn. Oh ja hoor, dat leest u goed, beste lezer, robotkastelen. Als dat woord al twijfel bij u oproept (net zoals bij mijn spellcheck) dan is het misschien best om deze film links te laten liggen. Als u eerder enthousiast komt bij dat woord, dan is dit de film voor u. Nu u dat woord hebt gelezen vraagt u zich misschien af hoe de plot gaat. Misschien is het best daar niet te veel aandacht aan te besteden, zo verschrikkelijk veel is er niet van. Laat het volstaan om te typen dat Gorilla Grodd ( kwaadaardig genie en, hoe raad u het, een pratende gorilla) erin slaagt de criminelen en helden van Gotham te transporteren naar het Middeleeuwse Japan. Batman komt een heel eind later aan dan de rest en ontdekt dat Joker en Harley Quinn de macht hebben gegrepen en het land verdeelt tussen verschillende slechteriken. Met behulp van oude en nieuwe bondgenoten is het aan Batman om hen te verslaan en terug te keren naar het heden. Ja, dat is het zo’n beetje. Ah ja, ik had ook niet meer verwacht. Deze film weet zijn 85 minuten perfect te vullen met robotkastelen (daar heb je dat woord weer), waanzinnige gevechten en en een apenleger. Nu heb ik wel ontdekt dat er blijkbaar een geheel apart Japans en Engels script is. Ik keek naar de Engelstalige versie, dus ik ik mag enkel hopen voor de Japanners dat hun versie van de dialogen minder tenenkrullend cliché is. Zo slecht dat het bijna weer grappig had kunnen worden, maar helaas gebeurt dat niet. Je kan het de acteurs niet verwijten. Ik wist wel dat die stem van de Joker me bekend voorkwam, nogal kinderlijk manakiaal. Ik dan maar een zoekopdracht ingeven op IMDB en ja hoor, het is niemand minder dan Tony Hale. U denk waarschijnlijk ‘Wie?’. Hij is vooral bekend van zijn rol als Buster Bluth in eentje van mijn favoriete komische series, ‘Arrested Development’. Hij en de rest van de cast doen hun best met wat ze hebben (en veel hebben ze niet). Maar je kan de flinterdunne plot en hopeloze dialogen makkelijk vergeven door de fantastische animatie. Dus als u zin hebt in een 85 minuten oogverblindend, redelijk hersenloos actiespektakel, ouder ben dan 10 en u fan bent of openstaat voor anime, dan is dit toch wel een dikke aanrader.

Mijn score : 8/10