veronica

Soms mis ik de dagen van de goede ouwe videotheek, waar je naartoe ging om te kijken wat voor nieuws ze in huis hadden. Om dan te zien dat er een stuk of vijf videocassettes stonden met de nieuwste horrorfilm van een semi-bekende regisseur. Maar helaas, die dagen lijken voorbij, wat ook zijn voordelen kan hebben. Wegens onfortuinlijke omstandigheden moest ik gisterenavond een concert missen, maar ik moest niet te lang treuren want ik zag het nieuws passeren dat Netflix onverwacht (zoals gewoonlijk) de nieuwste film van Paco Plaza, schrijver/regisseur van de eerste drie ‘[Rec]’-films had uitgebracht. Zo bleek de avond gelukkig geen gehele mislukking te zijn, want deze nieuwe horrorfilm is best wel te pruimen. We volgen de 15-jarige Veronica (dat ze er wat ouder uitziet nemen we erbij) in het Madrid van 1991, waar ze de zorg overneemt voor haar twee zusjes en kleine broer terwijl haar moeder druk aan het werk of aan het feesten is (dit had evengoed 2018 kunnen zijn). Dit is duidelijk veel stress voor een jonge meid die liever een wat meer normaal leven zou leiden en haar vader mist. Dus besluit ze om op de dag van een zonsverduistering met twee vriendinnen een séance te houden in de kelder van haar katholieke meisjesschool. U kan het al raden, dit heeft geen al te positieve gevolgen. Doorheen de rest van de film volgen we hoe Veronica meer en meer te maken krijgt met bovennatuurlijke fenomenen die al dan niet echt aan het gebeuren zijn of het gevolg zijn van een combinatie van de stress van het plaatsvervangend onderhouden van een gezin en het langzaam volwassen worden van een jonge vrouw. Verwacht je niet aan de actie en horror van de ‘[Rec]’-films, deze film bouwt de sfeer langzaam op naar een intense climax. Het gaan misschien allemaal net ietsje te traag en is net ietsje te cliché (niet in zijn minst de blinde, onheilspellende non), maar dankzij een mooie visuele stijl, een spannende sfeer, goede acteerprestaties, onheilspellende synthezisers (weer compleet in de mode) en een heftig einde, is deze film zeker de moeite om eens te checken.

Mijn score : 7,5/10

Recente Posts