star trek discovery cast

Ik was heel erg enthousiast toen ik over de nieuwe ‘Star Trek’-serie hoorde die de streaming service van Amerikaanse zender CBS moest lanceren. Niet dat ik tegen de recente films in een ‘andere tijdlijn’ (dat klinkt zoveel beter dan reboot) heb, maar de eerste twee films voelen meer als ‘Star Wars’ dan ‘Star Trek’ en hoewel de derde film toch al meer probeerde en slaagde van terug te gaan naar klassiekere ‘Star Trek’, is er nog werk aan de winkel. Dus het nieuws van een serie die zich afspeelde in de oorspronkelijke tijdlijn klonk me wel goed in de oren. Dat het van de hand van showrunner Bryan Fuller , maker van prachtige series als ‘Dead Like Me’, ‘Pushing Daisies’ en ‘Hannibal’ was, leek het nieuws enkel maar beter te maken. Hij begon zijn carrière dan ook met ‘Star Trek : Deep Space Nine’ en ‘Star Trek : Voyager’, toevallig ook mijn kennismaking met het ‘Star Trek’-universum. Minder leuk vond ik het nieuws dat het een prequel was wat onmiddellijk verveelde jeugdherinnneringen ana het ongelooflijk saaie ‘Enterprise’ met zich meebracht. Het hielp ook al niet dat het eerst de bedoeling was om een anthologie-serie à la ‘American Horror Story’ te maken maar niet veel later bleek dat het toch een serie met een vast schip met crew zou worden. En toen deed Bryan Fuller een exit en begon ik me pas echt zorgen te maken. Foto’s van de cast stemden me dan weer hoopvol. En na lang genoeg wachten stond de nieuwe ‘Star Trek’-serie op mijn Netflix (met al zijn voorgangers erbij) en kon ik zien hoe het er allemaal voorstond. Na het bekijken van de eerste serie van vijftien afleveringen kan ik eerlijk zeggen dat het waarschijnlijk mijn nieuwe favoriete serie sinds een eindje is. Dat wil niet zeggen dat de serie perfect is, verre van. Dit eerste seizoen geeft vooral aan dat ze nog de richting zoeken in welke ze willen gaan,iets dat soms bemoeilijkt wordt door het moordende tempo van deze vijftien afleveringen. Bij deze waarschuw ik u dat er spoilers volgen, beste lezer, dus als u de serie nog niet gezien hebt, het is een aanrader als u fan bent van ‘Star Trek’, maar verwacht u niet aan iets zoals de vorige series.

In plaats van een traag, nogal saai eerste seizoen van 24 afleveringen om de personages wat op te bouwen die zich grotendeels afspeelt op brug, kantine, machinekamer van het titulaire schip/ruimtestation slaagt ons hoofdpersonage erin in de eerste twee afleveringen een conflict tussen de Klingons en de Federatie te laten escaleren tot een volledige oorlog, waarbij ze als eerste officier ook nog eens een muiterij uitvoert tegen haar kapitein., en laten we zeggen dat het allemaal niet goed afloopt. Wat volgt is een nieuwe kans op een ander sterrenschip onder leiding van een nogal raadselachtige, schijnbaar ietwat onbetrouwbare kapitein. Ook aanwezig als eerste officier is een collega van haar vorig sterrenschip, die nogal dubbele gevoelens heeft over haar rekrutering door zijn kapitein, een cadet die haar nieuwe beste vriendin wil zijn en een arrogante wetenschapper die tevens de helft is van het eerste, en geslaagde, homokoppel in een ‘Star Trek’-serie. Dat laatste is wel degelijk belangrijk, want volgens dat ‘Star Trek’-universum uiterst progressief is, hebben ze homoseksualiteit altijd wat uit de weg gegaan, wat enigszins bizar lijkt voor een universum waar een Klingon getrouwd is met een mensachtige alien die in de honderd jaar oud is maar eruit ziet als een vrouw van in de dertig. Het enige personage waar ik moeite mee heb, is de veiligheidsofficier, die gered is door de kapitein na maandenlange foltering door de Klingons en die beslist vooral eigenlijk geen hoofd van de veiligheid zou moeten zijn… Door het moordende tempo van de serie krijgt enkel Michael Burnham, ons hoofdpersonage wat achtergrond, maar misschien komt daar in het tweede seizoen wat verandering is. Misschien is een andere fout ook dat de schrijvers besloten dat de oorlog tussen de Klingons en de Federatie niet genoeg was, waarbij ze besluiten de Discovery in het tweede gedeelte van dit eerste seizoen in het Spiegeluniversum te gooien waar ze te maken krijgen met de Terranen (kwaadaardige dubbelgangers van de mensen). Ik ben wel fan van het Spiegeluniversum en ga zeker niet zeggen dat dit uitstapje niet cool is, maar misschien hadden ze het toch beter kunnen gebruiken om wat meer andere dingen uit te werken. Maar het is wat het is en het is een spannende rit door het Spiegeluniversum. Eigenlijk zijn de beste en slechtste punten van ‘Discovery’ het meest duidelijk terug te vinden in de laatste aflevering van het eerste seizoen, dat enerzijds een heerlijk spannend avontuur is en aan de andere kant net iets te vlug het hoofdverhaal van dit eerste seizoen willen afronden. Maar misschien is dat niet slecht voor het volgende seizoen, waar ze kunnen werken aan een meer evenwichtige verhaallijn, iets dat wel mogelijk lijkt aangezien er toch wel een serieuze tijd zal verstrijken alvorens ze beginnen met het tweede seizoen. Ondertussen is dit eerste seizoen een geslaagde wilde rit door het ‘Star Trek’-universum met genoeg van de oude traditionele waarden van het ‘Star Trek’-universum en tegelijk iets nieuws en onverwachts. Zoals het zou moeten zijn.

Mijn score : 8,5/10

Recente Posts