laissez la cadavres bronzer

Door puur toeval slaagde ik er toch nog tijdig in om de kans te hebben om de derde langspeelfilm van regisseurs Bruno Forzani en Hélène Cattet. En ik was niet teleurgesteld, ook deze derde film toont hoe prachtig de visuele stijl van de twee regisseurs is, waarbij ze tegelijk een estethische droom combineren met een bloederige nachtmerrie. Een excentriek ouder kunstenaarskoppel bied onderdak aan een bende overvallers die een goudroof plegen. Onderweg pikken ze een vrouw op die haar kind heeft ontvoerd en de politie op haar hielen heeft, wat uiteindelijk zal leiden tot een gewelddadige confrontatie in het prachtige landgoed (Corsica, blijkbaar) van het oudere koppel. De plot, gebaseerd op een Franse misdaadroman is vrij simpel maar kan door de visueel overdonderende stijl van de regisseurs soms moeilijker lijken dan hij is. Maar net als bij hun vorige films is het beste de combinatie van bloederig geweld, zinderende seksualiteit en een prachtig kleurenpalet. Maar van hun drie langspeelfilms is deze wel het meest verankerd in de realiteit, voor zover zoiets mogelijk is in een film waarin de opmerking ‘Is er touw?’ een droom/flashback (?) scène in gang zet waar een vrouw door meerdere mannen al kreunend wordt vastgebonden aan een kruis waarop haar tepels champagne spuiten over haar hele lijf dat de eeuwig in schaduw gehulde mannen maar al te gretig oplikken. Ja, u kan het al raden, dit is geen film voor iedereen en er zullen veel mensen zijn die geneigd zijn dit een gewoon een visuele stijloefening te noemen, maar de meeste beelden tonen dat er wel degelijk een idee achter zit, zoals de voortdurende blik op een mierennest die een vervorming is van de confrontatie die zich afspeelt op het landgoed. Beide regisseurs leiden hun bekwame cast door een zanderig, zonovergoten doolhof met duidelijke invloeden van de Italiaanse giallo, iets waar ze veel meer kennis hebben dan deze eenvoudige reviewer die enkel echt bekend is met de films van Dario Argento in die onderstroom. Als u een diepgaande thriller met goed uitgewerkte personages zoekt bent u aan het verkeerde adres. Als u echter zoekt naar een film die u zal overdonderden met zijn visuele pracht terwijl hij een spannend verhaal vertelt gedrenkt in prachtige kleurentinten met personages die verteerd worden door brandende verlangens als lust en hebzucht, dan kan u nergens beter vinden dan deze film.

Mijn score : 9/10

Recente Posts