my struggle III

Lieve lezer, ik maak u er graag op attent dat deze review vol staat met spoilers voor het tiende seizoen en matige spoilers voor de aflevering zelf. Oorspronkelijk had ik heel de aflevering wel eens uiteen willen doen, maar wie zit er daar nu weer op te wachten. Doe uzelf een plezier, als u een echte fan bent, kijkt eerst naar de aflevering, ik zou uw kijkervaring niet willen verpesten. Een gewaarschuwd man/vrouw/allerhande is er twee waard!

‘My struggle’, de meest gepaste titel voor een reeks afleveringen ooit. Er was niemand gelukkiger dan ik toen eentje van de eerste tv-revivals ‘The X-Files’ bleek te zijn. Mijn favoriete serie sinds mijn jeugd, blijf ik ervan houden, hoe moeilijk dat soms ook is. Er was geen moeilijker moment dan na het bekijken van ‘My struggle’. Ik kon nog leven met het feit dat iedereen wat houterig acteerde na zoveel jaren, maar waar ik woedend van werd was Chris Carter zijn keuze om de mythologie van de hele serie in de prullenbak te smijten en gewoon iets helemaal nieuw tezamen te stellen. Hoezo, buitenaardse wezens wilden ons nooit koloniseren? Dat was precies voor de helft de essentie van de serie. Ik ga niet liegen, ik was zodanig teleurgesteld dat ik de rest al niet meer wou zien. O ja, de afleveringen stonden op de digicorder en mijn vader bekeek ze, maar ik had er geen zin meer in en had eerlijk gezegd liever gehad dat er nooit een revival was geweest. Een maand of drie later was die teleurstelling wat gekoeld en zag ik het tiende seizoen op blu-ray staan. ‘Ach ja, waarom ook niet’. En ik bleek aangenaam verrast te worden, de stand-alone afleveringen bleken een stuk beter dan die eerste aflevering, met zelfs één ronduit fantastische aflevering. En toen was daar ‘My struggle II’. Zelfs met de voorgaande afleveringen had ik nog gigantisch veel moeite met de nieuwe mytholgie en het tempo waarop de aflevering zich afspeelde (alsof het een driedelige aflevering van vroeger in veertig minuten is geduwd). Maar alles bij alles bleek deze revival een succes en iedereen wou terugkeren zodra ze (uiteraard) meer geld kregen. Al gauw werd er een nieuw seizoen van tien afleveringen aangekondigd en hupla, daar hebben we hem : ‘My struggle III’.En hoe opgewonden ik ook was voor meer X-Files, was een nieuwe mythologie-aflevering niet iets waar ik op zat te wachten. Zou Chris Carter naar zijn publiek hebben geluisterd? Zou deze aflevering me weer een paar maanden weg houden van de volgende X-File? Die eerste vraag kan ik beantwoorden met een deels ja en die tweede gelukkig met een volmondig nee. Maar de belangrijkste vraag blijft : is deze aflevering goed? Helaas, het beste wat je ervan kan zeggen is dat het de minst slechte van de drie afleveringen met de naam ‘My struggle’ is. Het verhaal en de mythologie blijven, alhoewel Chris Carter door middel van een nogal flauwe truc erin slaagt het grootste deel van de catastrofe van de vorige twee afleveringen gedaan te maken. Een deel van de elementen van de nieuwe verhaallijn blijft maar hij omarmt weer volledig de gevestigde mythologie (zoals het moet) en brengt zowaar op een leuke manier een paar vaste personages terug. Ook de acteurs en hun rol in dit verhaal voelen plots een stuk getrouwer. Misschien daarom dat Gillian Anderson aankondigde dat dit elfde seizoen haar laatste is, want ook hier ze na zoveel jaar weer de ondankbare rol om slachtoffer te zijn terwijl Mulder haar zal gaan redden. Wat hij ook doet op die ouwe vertrouwde Mulder-manier die we van hem gewoon zijn. Voor Skinner hetzelfde, hij wil Mulder en Scully helpen maar wordt door de Smoking Man in een hoek gedreven. Die laatste wil nog altijd zijn maniakaal plan van de vorige aflevering uitvoeren, maar op een meer geloofwaardige, achterbakse schaal, zoals we van hem gewoon zijn.De enige die uit de toon valt is Annabeth Gish haar Monica Reyes. Hoewel een goede actrice, dient ze enkel als moreel klankbord voor de Smoking Man. Al dat spelen op de oude vertrouwde X-Files zoals we ze gewoon zijn werkte voor mij wel, maar dan moest Chris Carter er natuurlijk bewust een plotwending insteken die het publiek finaal zal verdelen. Ik ben voorstander van deze nogal gigantische plot twist omdat het actief wat vragen zou beantwoorden die ik me stelde in de laatste twee jaar van de originele run van ‘The X-Files’. Ook zorgt deze plotwending ervoor dat er een eindspel wordt ingezet tussen enerzijds Mulder en Scully en anderzijds de Smoking Man. Het doel van het eindspel is het vinden van, natuurlijk, William. En het belooft een spannender eindspel te worden dan ik aanvankelijk had verwacht. Maar ik ga eerlijk zijn, beste lezer, ik mag dan een superfan zijn van het eerste uur, misschien is het inderdaad tijd dat de X-Files na twee films en elf seizoenen eens worden gesloten. Ik ben alleszins klaar om afscheid te nemen.

Mijn score : 6/10

Recente Posts