tg-logo

1971

België

Drama, Fantasy, Horror

02:05 (125 min.)

Regisseur: Harry Kümel

Distributeur: Bevrijdingsfilms

Cast: Orson Welles, Susan Hampshire, Michel Bouquet

Taal: Engels

Ondertitels: Nederlands

 

Cultfilms zijn er in vele soorten en gradaties, maar deze van Harry Kümel staat eigenlijk buiten categorie. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jean Ray (ook wel bekend bij de iets oudere generatie als John Flanders, van de Vlaamse Filmpjes), vertelt de film ons het verhaal van Jan, een matroos die na een lange omvaart weer aan wal komt en op zoek gaat naar zijn huis. Hij raakt slaags in een hoerenkeet en wordt wakker op het landhuis van zijn oom Cassavius die net bezig is met het voorlezen van zijn testament. De familie rond hem is een zootje ongeregeld en hebzucht is één van de kernwoorden die de familie van Cassavius typeren, maar het is vooral het landgoed Malpertuis dat bijna een labyrint is en zo gedetailleerd beschreven wordt dat het een eigen personage wordt dat met alle eer gaat lopen.

Malpertuis is bevreemdend omwille van een paar zaken. Je kan om te beginnen het landgoed nooit verlaten. Verder is zowat de hele Griekse mythologie gehuisvest in dit landhuis. Filmisch gezien werd er ook geweldig slim gewerkt. Onder meer Gent, Antwerpen en Brugge dienden als decor voor een onbestaande stad. We herkennen tientallen locaties, maar kunnen omwille van de slimme editing niets echt plaatsen. En last but not least hebben we hier een top cast voorhanden met Orson Welles en Susan Hampshire, maar ook met Dora Vander Groen, Sylvie Vartan, Marc Didden, Ward De Ravet en Johnny Hallyday.

This cult film based on the book of Jean Ray tells us the story of Jan. He’s a sailor who returns home after a long trip abroad and searches for his house. He gets into a fight in a whorehouse and awakens at the estate of his uncle Cassavius who’s in the midst of reading his will surrounded by a family of greedy misfits. Greed seems to define the Cassavius family. But what really stands out, is the Malpertuis estate. The estate is some sort of maze and is a character in itself.

Recente Posts