the dark tower

Ik zal mezelf misschien maar gelukkig moeten prijzen dat ik de ‘Dark Tower’ boekenreeks van Stephen King nog nooit heb gelezen want ik heb zo het gevoel dat ik kwaad de cinema zou hebben verlaten. Nu kwam ik er enkel buiten met een gevoel van verveling. Blijkbaar zat dit project jaren vast in ‘development hell’, ook wel het vagevuur waar vele filmprojecten belanden en vaak een stille dood sterven. Ik ga eerlijk zijn, misschien was deze film zo beter af geweest. Ik weet niet hoe ze er exact opgekomen zijn om uit een achtdelige boekenreeks een film van een schamele 95 minuten te maken waar de plot kan samengevat worden in één zin. ‘Kwaadaardige tovenaar wil toren afbreken om demonische wezens binnen te laten terwijl een Gunslinger en een jongen dit proberen tegen te houden om twee werelden te beschermen.’ Als dat ongelooflijk cliché klinkt, dat is het ook. Maar clichés kunnen ook wel goed werken. Hier niet. Alles begint nog enigszins een beetje interessant, maar na een kwartier lijkt alles maar saaier en saaier te worden, tot ik halverwege de film moeite had om mijn ogen open te houden. Dat kan liggen aan het late tijdstip en de warme zaal, maar ik ga eerlijk zijn, deze film is gewoon zodanig saai dat het moeilijk is om je aandacht erbij te houden. Dat wil niet zeggen dat de film slecht gemaakt is, alles is goed gefilmd, de CGI werkt goed genoeg, het heeft een mooie soundtrack en goede acteurs. Het is gewoon totaal niet interessant. Ik kreeg vaag het gevoel dat Idris Elba en Matthew McConaughey op automatische piloot speelden, maar dat kan ook gewoon aan het script liggen. Blijkbaar waren er zes miljoen dollar aan reshoots om Idris Elba zijn Gunslinger interessanter te maken. Het heeft niet gewerkt. Matthew McConaughey gaat het ietwat beter af als de Man in het Zwart, maar zijn prestatie deed me net iets teveel denken aan zijn acteerprestatie als Joe in ‘Killer Joe’. Het helpt ook niet dat hij, en iedereen anders, inclusief Idris Elba, de jonge Tom Taylor en de verrassend goeie supporting cast waaronder Jackie Earle Haley gewoon niets boeiends te doen hebben. Helaas is deze film een typisch product van Hollywood, het is mooi om naar te kijken, maar daar blijft het ook bij en het is zelfs lastig om het uit te kijken. Ik ben vrij zeker dat Stephen King zijn boekenreeks een betere verfilming dan dit waard is.

Mijn score : 6/10

Recente Posts