guardians

Een tijdje geleden maakte de trailer voor deze film nogal veel mensen enthousiast op het Internet. En waarom ook niet. Een half mens/half beer met een mitrailleur, wat kan er nu leuker zijn dan dat? Van alles, zo blijkt… Met een budget van 330 miljoen roebel (indrukwekkend, tot je beseft dat het ruwweg vijf miljoen euro is) leveren de Russen een ondermaatse superheldenfilm af. De intro van deze film is een Engelstalig popnummer waar je in het kort het ontstaan van het ‘Patriot’-programma tijdens de Koude Oorlog ziet. Het is op zijn zachtst gezegd nogal een speciaal begin. Dan blijkt dat eentje van de bedenkers van het programma (ze experimenteerden blijkbaar ook op zichzelf) jaren later (want iedereen uit dit experiment veroudert langzamer dan normale mensen) is doorgeslagen en de wereld wil veroveren. Waarom? Ahja, hij is naast wetenschapper ook bodybuilder, dus ik ga der van uit dat de steroïden hun tol hebben geëist. Het is aan een geheim agentschap, dat verdacht veel lijkt op S.H.I.E.L.D., onder leiding van een vastberaden madam die ondanks vijf lagen make-up verdacht doet denken aan Maria Hill om de vier ‘Wachters’ uit het superheldenprogramma te vinden en hem tegen te houden. Kan u nog volgen? Vervolgens maken we kennis met de vier ‘superhelden’. Allereerst is er Steenbaard, wiens superkrachten bestaan uit het manipuleren van steen en het hebben van een magnifieke baard. Aangezien dit nu niet echt het meest indrukwekkende arsenaal is krijgt hij er later in de film een soort van elektrisch geladen zweep annex dromenvanger bij. Vervolgens heb je, welja, bijna een exacte koptie van Marvel’s Winter Soldier. Ongeveer hetzelfde uiterlijk, moordmachine gemaakt door de Sovjet-Unie. Maar het is geen plagiaat! Immers, de bionische arm ontbreekt en deze versie kan teleporteren (altijd machtig) en heeft een soort wapen dat lijkt op een dubbele zeis en tezamen kan klikken als een soort van euhm, boomerang, dat ook past als een soort schild op zijn rug ( Captain Russia!). Zonder meer het meest coole personage van deze film. In tegenstelling tot Berenmans. Ik was heimelijk aan het hopen dat we een hele film door de onmogelijke strijd zouden moet volgen van een man die zijn leven moet doorbrengen als half beer, half mens. Helaas, niets is minder waar, hij kan transformeren van helemaal beer naar half beer naar fotomodel/wetenschapper (oké, misschien is mijn teleurstelling zo groot ook weer niet). Makkelijk de meest sexy transformatie sinds de Hulk veranderde in Eric Bana. En als laatste hebben we, welja, de vrouw die onzichtbaar kan worden in water. Haar kleren lijken dan ook op magische wijze te verdwijnen. Halverwege de film krijgt ze dan toch een pak waardoor ze altijd ontzichbaar kan worden, inclusief het pak. Ook heeft ze last van geheugenverlies, wat in andere films mogelijk te wijten zou kunnen zijn aan een traumatisch effect vanwege een ongewoon lange levensduur, maar bon, dit is niet het soort film waarin we zo’n soort van interessante vragen gaan stellen. Alle personages krijgen toch op zijn minst een minuut of drie ontwikkeling van hun personage, terwijl de actie denderend vooruit gaat. Maar laten we eerlijk zijn, wie kijkt er naar deze film voor een goede plot (of in het geval van deze film, een plot) of goed uitgewerkte personages. Niemand kan acteren maar ze zijn er ook maar voor twee dingen, om er goed uit te zien en te vechten. Helaas, het grootste deel van de CGI ziet er hopeloos nep uit, en dat is met gemak dus 80 procent van de film. Beginnende met de ‘stenen’ die Steenbaard begint te manipuleren, die er helaas hopeloos nep uitzien van het moment dat ze beginnen zweven tot het feit dat Berenmans en de Onzichtbare Vrouw eruit zien alsof ze rechtstreeks uit een computerspel komen. Pas op, een computerspel met indrukwekkende graphics, die mooi zijn gemaakt, maar naast een cast van echte acteurs helaas hopeloos nep. Kleinere effecten zoals het teleporteren van Winter Soldier kunnen er dan wel mee door. Maar toch voelde ik me bij de actiescènes, ook wel ruwweg 90 procent van de film, alsof ik naar een videospel zat te kijken en dan nog geen bijster interessant videospel. Halverwege zette ik de film uit door pure verveling om hem de volgende dag dan toch maar uit te kijken. Deze film is het bewijs dat zelfs een Berenmans met een mitrailleur een banale film helaas niet minder banaal maakt.

Mijn score : 5,5/10

Recente Posts