a cure for wellness

Na het zorgvuldig ontwijken van de vele Youtube-reclame voor deze film slaagde ik er natuurlijk ook in om de film in de cinema te missen . Wat wel spijtig is, want hoewel al Gore Verbinski zijn films mooi gefilmd zijn denk ik dat dit de mooiste is die ik tot nu toe gezien heb. Nu had hij al bewezen van een mooi ogende horrorfilm te maken met zijn deftige remake van ‘The Ring’ . Maar slaagt hij er ook in een boeiende film op poten te zetten met hulp van schrijver Justin Haythe, met wie hij het al bij al plezante ‘The Lone Ranger’ heeft gemaakt. Gelukkig wel, alhoewel de speeltijd van een klein twee uur en een half misschien wat langdradig zal zijn voor sommigen. Het verhaal is redelijk rechtdoorzee maar in de lange duurtijd maken de regisseur en schrijver soms wat rare bochten met verhaalwendingen en vreemde scènes, maar gelukkig belanden het verhaal en de personages zo min of meer waar het de bedoeling is dat ze landen. Een jonge, iewat arrogante zakenman moet eentje van zijn bazen gaan ophalen in een Zwitsers kuuroord., zodat zijn andere bazen iemand verantwoordelijk kunnen stellen voor het gesjoemel in hun kantoor. Eenmaal daar ontdekt de jonge zakenman dat het kuuroord een prachtig kasteel is op een berg in een Zwitsers dorpje waar de bewoners niet echt van het vriendelijke soort zijn. Ik kan niet anders denken dat ze voor dit geheel toch ietwat de mosterd hebben gehaald bij ‘Dracula’ maar het maakt niet uit, het werkt en is gepast verontrustend. Maar eenmaal toegekomen in het kuuroord ziet de jonge zakenman vredige oudjes (vroege waarschuwing, als u geen fan bent van naakte mensen boven de 60, dan hebt u pecht, u zal er hier genoeg zien. Als u wel fan bent, welja, dan heeft deze film een bonuswaarde voor u). Maar terwijl hij zijn baas probeert mee te krijgen naar Amerika, ontdekt de jonge zakenman dat het kuuroord wel eens veel gevaarlijker zou kunnen zijn dan het lijkt…. De film wordt vooral gedragen door de fantastische acteerprestaties van Dane Dehaan als ietwat arrogante, lullige zakenman, met natuurlijk het daarbij horende verleden dat verklaart waarom hij is wie hij is en Jason Isaacs als Duitstalige dokter/directeur van het kuuroord, charismatisch, sympathiek en dus overduidelijk kwaadaardig. Er is ook een vrouwelijk hoofdpersonage en hoewel dat goed gespeeld is door de aantrekkelijke Mia Goth blijft haar rol, hoewel belangrijk voor het verhaal, vooral om een mooie dame te wezen in een visueel sowieso al mooie film. Zelfs de CGI is prachtig, met de enige uitzondering van een pijnlijk nep uitziend hert in het eerste deel van de film. Deze film heeft trouwens genoeg CGI alen om Ursula uit de ‘De Kleine Zeemeermin’ te doen watertanden (alhoewel ze eigenlijk al met haar tanden in het water zit, maar bon). De soundtrack is meestal heel goed maar wil soms misschien net dat ietsje teveel de iele zangstem van een jong meisje gebruiken om toch maar aan te tonen dat we in een gothic horrorfilm zitten En hoewel het verhaal soms de neiging heeft van te veel kanten te willen opgaan, zorgt het voor een gepast griezelige sfeer zonder het moeten gebruiken van goedkope jump-scares, af en toe is er een werkelijk gruwelijk iets te aanschouwen (en ik heb het nu niet enkel over de naakte oudjes) en natuurlijk een gepast spectaculaire finale. Al bij al een prachtige psychologische thriller/gothic horror van Hollywood, wat wel degelijk bewijst dat ze af en toe nog eens een goede horrorfilm kunnen uitbrengen, alhoewel ik vrees dat het groot financiëel succes zal uitblijven.

Mijn score : 8,5/10

Recente Posts