pirates salazar

En hier zijn we dan, het vijfde deel van de filmfranchise bestaande uit de twee hoofdbestanddelen van een pretparkattractie en de immer geweldige Johnny Depp. En helaas, dit is het zwakste deel van de filmserie, en dan tel ik de derde film ‘At World’s End’ zelfs mee, die zowaar twee uur en vijftig minuten duurt met een plot die slechts één bladzijde kan vullen. En toch is deze film geen teleurstelling want ik vraag maar twee dingen van een film als deze, humor en actie, en in twee uur en negen minuten krijg je meer dan genoeg van beide. En ik heb me geamuseerd. Een flinterdunne plot ziet een ondode Spaanse kapitein en zijn bemanning die wraak willen nemen op de man die hen de dood heeft ingejaagd, die man is niemand minder dan, hoe zou het toch kunnen, Jack Sparrow. Ondertussen wil de zoon van Keira ‘bijna een jongen’ Knightley en Orlando ‘bijna een meisje’ Bloom de vloek die ervoor zorgt dat zijn vader niet bij zijn gezin kan blijven voor langer dan een dag in tien jaar wil opheffen met de hulp van, hoe komt u er toch op, Jack Sparrow! Geen paniek, ieders probleem kan opgelost worden met het vinden van de drietand van Poseidon (een oerlelijk ding dat eruitziet alsof het een drietand uit een ‘Transformers’-film is) met behulp van de Kaart Die Niemand Kan Lezen (hadden ze serieus twee mensen nodig om dit script te schrijven….). Heb ik me geamuseerd? Dat zeker wel! Maar meer dan ooit, lijkt dit vijfde deel erop te wijzen dat het tijd is om ermee te stoppen. Hoewel Javier Bardem en zijn lekker wild wuivende kapsel (zijn kapsel verdient in de meeste van zijn films geheel terecht een eigen vermelding) dreigend genoeg zijn, en hij meedogenlozer is dan al zijn voorgangers, mist hij de charme van zijn voorgangers. En hoewel de CGI zoals altijd indrukwekkend is, kan je niet verbergen dat de dreiging redelijk identiek is aan de spookpiraten uit het eerste deel, hoewel het hier geen skeletten zijn maar half vergane bemanningsleden en diverse half vergane dieren. Johnny Depp is dan nog altijd de drijvende kracht achter deze films maar het is er aan te merken dat hij in deze film niemand heeft om hem te ondersteunen, met de uitzondering van Geoffrey Rush, de enige mens die er hier ook daadwerkelijk even oud uitziet als hij is. Daarover gesproken, goed als de CGI mag zijn, maar Johnny Depp transformeren naar een 17-jarige piraat in een flashback komt nogal…bizar over. De plaatsvervangers van Keira Knightley en Orlando Bloom zijn niet slecht, maar het lijkt inderdaad een zwakke imitatie van hun voorgangers in de eerste drie films. Dat gezegd zijnde krijgen ze nog altijd meer verhaal dan de priester en de zeemeermin in deel vier (dat dan wel weer het hele grote pluspunt Penélope Cruz had).De verzamelde piratencrew uit de eerste vier films is wel hilarisch grappig en zoals ik al typte, is dat niet vooral de reden om naar deze film te gaan kijken? Maar dit vijfde deel toont wel een zekere moeheid die teken geeft dat deze filmserie toe is aan een zeemansgraf. Maar met een volle zaal en een after credits-scène die alweer een terugkerend personage belooft, alsook het feit dat het zesde deel al bijna in productie lijkt te zijn, vrees ik dat we het laatste van deze piraten nog niet hebben gezien. Hopelijk belooft dat zesde deel dan minstens evenveel humor te hebben als deze. Wie is er tenslotte geen fan van Johnny Dep? Behalve Amber Heard dan….

Mijn score : 7/10

Recente Posts