brimstone

Een nieuw genre is geboren, de Stamppot western! Schrijver/regisseur Martin Koolhoven brengt ons een zinderend wreedaardige western bestaande uit vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met vroedvrouw Liz, die bibbert en beeft bij het arriveren van een nieuwe dominee, die erop uit lijkt te zijn om haar leven een hel te maken. Hoofdstuk twee en drie gaan terug in de tijd om ons te vertellen waarom dit wel het geval is en in hoofdstuk vier volgt de epische laatste confrontatie.Deze film vertelt het verhaal van de grootste monsters van allemaal in de wereld, de mens, de wreedheden die we elkaar aan doen, vooral de wreedheden die mannen vrouwen aandoen en het gebruik van religie om deze wreedheden te rechtvaardigen, een thema dat vandaag de dag nog even actueel is als in het Wilde Westen van weleer. Hoewel de hele cast goed is, is deze film vooral de ‘Dakota Fanning versus Guy Pearce’-show waarbij Guy Pearce de show steelt als de grootste rotzak die ik hem ooit heb zien spelen, de schijnbaar onstopbare duivelse dominee. Aan twee uur en een half gaat deze film niet aan een rap tempo maar niettemin blijf je aan je scherm gekluisterd en hoewel deze film gevuld is van een gevoel van wanhoop zorgt een sprankje hoop ervoor dat ik niet depressief achterblijf zoals na het zien van ‘The Broken Circle Breakdown’. Een geslaagde beenharde western, niet geschikt voor gevoeligere kijkers of mensen die een feel-good film zoeken.

Mijn score : 8/10

Recente Posts