the sacrament

Ik was al onder de indruk van eerdere films van regisseur Ti West, ‘The house of the devil’ en het voor mij ongelooflijk goede ‘The Innkeepers’ dus had ik wel het één en ander van verwachtingen van zijn fictieve hervertelling van het verhaal van de Jonestown massamoord/zelfmoord. Maar helaas, tegen het einde van deze film was ik enkel maar zwaar ontgoocheld. De regisseur presenteert het verhaal in found footage stijl (waar ik voor alle duidelijkheid, in tegenstelling tot velen, fan van ben) en we maken kennis met de inwoners van Eden Parish, een commune van een stuk of 130 mensen. In het eerste deel van de film lijkt deze commune ideaal maar net als onze drie hoofdpersonages blijven we skeptisch want laten we eerlijk zijn, ik weet niet van u, maar hippie communes en sektes laten bij mij automatisch alarmbellen afgaan. En ja hoor, dan ontmoeten we de leider van de commune, door iedereen Vader (onheilspellende hoofdletter) genoemd, een man die zoals menig sekteleider of politieker charmant genoeg is en heel overtuigend lijkt te zijn maar ondertussen wel geen duidelijk antwoord geeft op welke vraag je hem ook stelt. Na deze ietwat bizarre ontmoeting ontdekken onze hoofdpersonages dat er in deze commune meer mis is dan ze op het eerste zicht al dachten en dit alles zet een reeks acties in gang die leiden tot een gruwelijke gebeurtenis. Het meest teleurstellende is dat deze film is gebaseerd op waargebeurde feiten maar dat de regisseur kiest voor shockeren in plaats van het deftig uitwerken van de geschiedenis van de commune (terwijl er materiaal genoeg voorhanden is). Dit zorgt voor een trage, ietwat saaie eerste helft van het verhaal met oppervlakkige interviews. Dan gaat alles in een stroomversnelling als ze de schaduwzijde van de commune ontdekken en zo het gruwelijke dat zal gebeuren in gang zetten. Probleem is dat de film zodanig vlug omslaat dat het zijn effect mist. Wat volgt zou een shockerende reeks van gebeurtenissen moeten zijn, maar zonder invulling zijn het gewoon vreselijke beelden die hun shockerend effect missen, of toch alleszins op mij. Om de zaken erger te maken voegt de regisseur fictieve dingen bij om het allemaal nog wat gruwelijker te maken maar het is zodanig onrealistisch dat het belachelijk overkomt en je zou trouwens denken dat de gruwel van een massamoord al genoeg zou zijn…. Ik kan niet helpen behalve denken dat een biografische film over Jonestown veel indrukwekkender was geweest dan een horrorfilm gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Alles is mooi gemaakt op een zichtbaar klein budget, maar voor mij heeft deze film volledig zijn doel gemist en was hij eerlijk gezegd maar een saaie ervaring.

Mijn score : 5/10

Recente Posts