did you know driving fast causes hair loss

Ook wel bekend onder de namen ‘The Fate of the Furious’ (oew, dramaaaa!) en ‘Fast 8’ (voor diegenen die niet al te veel willen lezen, ook wel gekend als het grootste deel van het doelpubliek). Als ze mij voor een gepaste titel zouden vragen was het ‘Vroom Vroom Boink Bang Smash Kaboom deel 4’ gweest (de andere vier films zouden zich beperken tot ‘Vroom Vroom Mini Kaboom’). Ik weet nog toen ik zestien jaar geleden de eerste film zag en dacht ‘oké, dat is wel plezant voor nen keer’, toen kwam deel twee, het enige dat ik (gelukkig?) nog niet heb gezien, deel drie dat ging voor een andere locatie, een andere acteur en welja, voor de rest, meer van hetzelfde en toen had je deel vier, dat back to basics ging en waar ik middenweg gewoon in slaap viel. Maar toen kwam de grote ommezwaai! Zie je, auto’s boeien mij niet, deels omdat ik nooit van mijn leven nooit een rijbewijs zal hebben en deels omdat ik zelfs dan waarschijnlijk al content zou zijn met iets met vier wielen dat vlugger vooruit gaat dan mezelf. Pas op, een mooie auto is een mooie auto. Maar ik heb nooit verstaan hoe je daar een uur en een half mee kan vullen. Maar iemand had het briljante idee de auto’s en het straatracen naar het achtergrond decor te verwijzen en te gaan voor ‘Mission Impossible : The Car Edition’. En plots hadden ze mijn volle aandacht. Het beste moment uit deze serie ooit zal voor mij altijd Vin Diesel en Dwayne ‘The Rock’ Johnson zijn die al vechtend door een muur vliegen. Dat alleen al maakt dit mijn favoriete ‘Fast and Furious’-film ooit. Aangezien de makers ook zagen wat een succesformule het was gingen ze maar door met deel zes, waar iedereen dan maar begon te vechten en er al es een tank van de ene brug op de andere dook, wat ook wel garantie is voor dik entertainment. Deel zeven zette helaas een stap achteruit, met het overlijden van eentje van de hoofdrolspelers wou iedereen een wat serieuzere toon, of iedereen leek zichzelf toch wel net ietsje te serieus te nemen. Wat ik persoonlijk nogal moeilijk kan geloven als ze een auto laten landen van het ene gigantische flatgebouw, door een tweede flatgebouw, in een derde….En hoe zit het met deel acht? Wel, het is een dolle rit! (Ahahahahahaha)…. Nu zou ik typen dat er een korte omschrijving volgt van de plot, maar dat zou een leugen zijn want laten we eerlijk zijn, het is min of meer de plot. Cyberterroriste Cipher (Charlize ‘ik maak alles waarin ik meespeel beter’ Theron) rekruteert Dom-kop (Vin Diesel) op zijn huwelijksreis met Letty (Michelle ‘ik kan niet acteren maar ik zie er goed uit en laten we eerlijk wezen, zo groot is mijn rol meestal niet’ Rodriguez) in Cuba om haar via chantage te helpen in haar plannen tot…dum dum dum…. WERELDDOMINATIE (of zoiets). Het is aan superflik Dwayne ‘ik moet mijn t-shirts een maat groter kopen’ Johnson, Jason ‘eerst was ik slecht maar nu ben ik eentje van de goeien’ Statham en de rest van hun superteam, dat graag vecht onder elkaar als 15-jarige pubers, waarvoor ze naar ik vermoed meer zichzelf zijn dan echt acteren, om de wereld te redden met middelen die hen worden geleverd door Kurt ‘ik ben hier voor mijn looncheque’ Russell. Wat volgt is een tocht vol actie, humor en spijtig genoeg ook wat drama. Telkens deze films serieus willen doen beginnen mijn tenen te krullen en mijn ogen (meer dan gewoonlijk) te draaien. Maar gelukkig gaan ze hier meer terug naar actie en humor dan het voorgaande deel. Dwayne Johnson en Jason Statham zijn trouwens een fantastisch team, ze lopen elkaar wel constant uit te schijten, maar je weet dat dit gewoon het enige wat hen ervan weerhoudt elkaar een dikke knuffel (of zou ik zelfs durven zeggen, iets meer?) aan elkaar te geven. De rest van het team lijkt zich vooral bezig te houden met puberale humor, maar in een film als deze past dat wel, en ik durf toegeven dat ik het best wel plezant vond. Kurt Russell doet niet meer dan af en toe een grappige opmerking geven, maar meer hebben we niet nodig. En dan heb je natuurlijk onze grote slechterik, Charlize Theron, hoewel ik haar net dat ietsje beter vond als de kwaadaardige koningin in de ‘Huntsman’-films doet ze hier haar best en komt ze over als een James Bond-slechterik, moest James Bond meedoen in deze film. Maar helaas moeten wij het stellen met Vin Diesel. Ik weet het niet, vroeger vond ik hem best wel oké acteren. Maar als ‘xXx : the return of Xander Cage’ en deze film iets bewijzen, is dat als hij het al kan, hij het volledig kwijt is. Meestal kijkt hij gewoon mottig (dit is dan ook Vin Diesel) maar telkens als hij een emotie moet ervaren, begint hij gewoon kwaad te roepen. Eerlijk, na een eindje is hij gewoon irritant. En na het behind the scenes-incident met Dwayne Johnson zijn kwade tweet over het diva-gehalte van bepaalde acteurs, is het voor de makers van deze franchise misschien es tijd om Dom-kop Teretto eindelijk definitief het zwijgen op te leggen. Maar voor de rest, dolle pret! En een glorieuze finale met een duikboot! Jawel, een duikboot! Dat is nog beter dan het klinkt! Geloof je me niet? Ga zelf maar gaan kijken! Pretentieloze pret met een megabudget!

Mijn score : (hoe zou het anders kunnen) 8/10

Recente Posts