ghost in the shell poster

Bij het schrijven van deze review snelt deze film af op een verlies van blijkbaar om en rond de 50 miljoen dollar. Dan is de vraag natuurlijk : is het terecht? Ja en nee.De grootste controverse, die van de ‘whitewashing’ is volgens mij compleet onterecht. De film verzamelt een groep acteurs van diverse nationaliteiten die allemaal puik werk leveren. Die diversiteit werkt veel beter dan het idee dat alle acteurs Aziatisch zouden zijn. En laten we eerlijk wezen, Scarlett Johansson is de grote publiekstrekker en doet haar job uitstekend. Niet enkel is het een goeie cast, maar alles ziet er fantastisch uit. Ik had het geluk hem niet in 3D te moeten gaan zien en ik zou ook niet weten waarom het nodig is, visueel is deze film prachtig. Maar helaas, hoe mooi en goed geacteerd alles dan wel mag zijn, deze voordelen wegen niet op tegen de nogal gigantische nadelen. Al vlug merkte ik dat de makers hun eigen verhaal wilden vertellen en dat vond ik geen probleem, niet alles moet een klakkeloze remake zijn (alhoewel ‘Beauty and the beast’ ook wel het tegendeel bewijst). Maar spijtig genoeg kwam ik er al vlug achter dat het verhaal naast ongelooflijk simpel ook totaal geen diepgang of emotie toont. Naar mijn mening is hetgene waar de ‘Ghost in the shell’ franchise om draait het vervagen van de grens tussen mens en machine, tot op het punt waar je niet meer weet waar de één begint en de ander eindigt. Daarvan vind je niets, maar dan ook niets terug in deze film. Hoewel alle ‘enhancements’ prachtig zijn gedaan, tonen ze nooit de drastische impact die het heeft op de mensen hun leven, maar worden ze enkel toegepast in, en dat zal ik toegeven, prachtige actiescènes. Een nogal voorspelbare plotwending naar het einde toe is bedoelt om emotie lost te weken maar is eerlijk gezegd gewoon saai. En waar er kort voor het einde toch een sprankje emotie naar boven komt, toont de laatste tekst van Scarlett Johansson aan dat de makers van deze film compleet niets lijken te weten van ‘Ghost in the shell’. Wat overblijft is helaas een prachtige Shell zonder Ghost….

Mijn score : 6,5/10

Recente Posts