before i wake

Je zou denken dat ik na vele jaren eindelijk wel es heb geleerd om een horrorfilm niet te kopen enkel en alleen maar omdat de cover er cool uitziet en de uitleg wel interessant klinkt. En meestal is dat ook zo. Maar toen ik de naam van regisseur Mike Flanagan (‘Oculus’, ‘Hush’, ‘Ouija : origin of evil’) zag staan, wou ik toch de gok wagen. Al zijn andere films tenslotte best wel goed, dus deze zou vast ook wel op z’n minst bekijkbaar zijn. En soms is een gok wel degelijk juist. Hoewel nu ook weer geen meesterwerk, is dit een leuke film voor wie een griezelig avondje wil. Een echtpaar haalt een pleegkind in huis om het verlies van hun eigen kind beter te verwerken. Als dan blijkt dat de dromen van dit kind tot leven komen, en daarbij ook hun overleden zoon, zijn de ouders en dan met name de moeder heel enthousiast. Hierdoor zien ze echt niet dat er weleens iets heel erg gevaarlijk in de dromen van de jongen schuilt, tot dat het natuurlijk al te laat is… Kate Bosworth gaat ervoor als adoptiemoeder die dan wel haar pleegkind graag mag zien, maar toch misschien ietsje te enthousiast is om hem in slaap te krijgen. Thomas Jane probeert als echtgenoot de stem van rede te zijn in het alarmerende gedrag van zijn echtgenote, maar wanneer heeft dat ooit een vrouw tegengehouden? Kindacteur David Tremblay doet dat trouwens fantastisch als Cody, een pleegjongen met een ongekend grote suikervoorraad onder zijn bed om toch maar niet in slaap te moeten vallen. En dan heb je Annabeth Gish. De vrouw is best wel een goede actrice. Ik leerde haar kennen als FBI-agente Monica ‘Moronica’ Reyes in het achtste en negende seizoen van ‘The X-Files’ toen iedereen nog naarstig zocht achter een vervanger van Mulder en Scully. Probleem is, het personage was zo irritant dat ik er altijd wel een lichte hekel aan heb gehad. Alweer lag dat eerder aan de manier waarop het personage geschreven was dan de actrice. Later speelde ze ook in de serie ‘Brotherhood’ waar haar rol zo min of meer hetzelfde was als Edie Falco in ‘The Sopranos’, maar waar ze ook zichtbaar haar best deed. Net zoals in deze film. Maar haar personage legt helaas nogal het probleem van de logische vragen in deze film bloot. Hoe incompetent kan iemand zijn die een jongen in verschillende gezinnen zet waar plots één of beide ouders verdwijnen waarvan meerdere vooraf al kwamen klagen over vreemde dromen? Het lijkt alsof het personage bewust alle logica negeert. Daarmee legt ze één van de twee problemen van de film bloot, namelijk al de nogal logische vragen die bij je opkomen waardoor de situatie sowieso nogal verdacht zou moeten zijn voor de buitenwereld. Het enige andere probleem is een ietwat traag tempo, maar dat wordt dan weer goed gemaakt door een griezelige sfeer met effectieve jump scares. Een film die gaat van horrorfilm naar bovennatuurlijke thriller om dan zowaar te eindigen als drama. Dat laatste klinkt misschien als een afknapper, maar het werkt echt wel goed, als je bereid bent niet al te logisch na te denken.

Mijn score : 7,5/10

Recente Posts