seventh moon

Ik weet nog dat ik jaren geleden over deze film heb gelezen toen hij juist uitkwam in Amerika en het leek me wel interessant, maar niet genoeg om hem actief op te gaan zoeken. Maar nu ik hem dit weekend op FACTS terug vond voor het bedrag van slechts 1 euro kon ik hem niet laten liggen. In het slechtste geval was het totale verspilling van die ene euro, en ik heb er al veel meer verspild dan dat…

Een koppel gaat op huwelijksreis in het geboorteland van de man, China, alhoewel de enige manier waarop je doorhebt dat hij van Chinese afkomst is, zijn huidskleur is, tijdens het ‘Hellefeest’ (die informatie krijg je niet door de film maar wel door opzoekwerk). Wat we wel te weten komen in de film, is dat in de nacht van de zevende maan geesten de wereld van de levenden mogen betreden. Op deze nacht brengt hun toeristische gids (die dit kleine feitje wel weet te verzwijgen) naar de familie van de man. En, stel je voor, het zal je maar gebeuren, hij verdwaalt…. Hij laat hierbij het koppel achter omdat hij ‘hulp zal gaan zoeken’ waarbij hij precies nogal schuldig kijkt en het toch nogal voelt alsof hij afscheid neemt… Eenmaal de vrouw doorheeft, na een uur wachten, dat er niemand terugkomt, maakt ze haar slapende man wakker en gaat de bal aan het rollen….

Regisseur Eduardo Sanchez toont dat hij het Chinese platteland even dreigend kan maken als de Amerikaanse bossen in zijn debuutfilm ‘The Blair Witch Project’. Ook de witgeschminkte geesten in hun lendedoekjes zijn gepast griezelig. Het verhaal gaat min of meer zoals het hoort. De enige ‘bekende’ actrice in deze film is Amy Smart. Als die naam nu niet echt iets zegt, dan bent u de enige niet. Met hoofdrollen in films zoals ‘The Butterfly Effect’ en ‘Crank’ heeft ze niet echt een indruk op me achtergelaten bljkbaar. Niet dat het een slechte actrice is, dat niet, maar er is nu ook niet echt iets bijzonder aan haar acteerprestatie, net zoals van de rest van de cast. Het probleem zijn de dialogen, blijkbaar nogal een zwak punt voor de schrijver/regisseur. Los van het feit dat alles houterig klinkt, lijkt dit koppel niet pasgetrouwd maar al jaren getrouwd en niet zozeer verliefd als ze heel de tijd op elkaars kap zitten. Met van die fantastische zinnen als ‘Is het omdat ik Chinees ben?’ en een hele tijd later ‘Ik hou van je omdat je Chinees bent.’ kan je niet anders of toch een klein beetje met je ogen draaien. En dan heb je de manier van filmen. Hoewel handheld camera en shaky cam nu éénmaal perfect passen bij een found footage-film, ben ik er nooit fan van geweest. Waarschijnlijk met de bedoeling om alles griezeliger te maken is de camera constant, maar dan ook constant aan het schudden en zwaaien. Ik kwam er toch wel ietwat misselijk van. Het schudden is zelfs zo erg dat je tijdens een scène met actie derin soms gewoonweg bijna niet ziet wat er aan de hand is. Maar zwakke dialogen en een schuddende camera halen het gelukkig niet van de oprecht griezelige sfeer in deze leuke film. Deze film van een euro is stukken beter dan sommige wangedrochten die ik voor tien maal die prijs zou kunnen kopen!

Mijn score : 7/10

Recente Posts