rupture

Ik was enigszins verbaasd toen ik deze maandag een verjaardagscadeau voor mijn vader ging gaan halen in de Mediamarkt en deze film in de rekken zag staan. Eentje van de slotfilms van Razor Reel 2016 en hoewel ik hem niet slecht vond, was het nu niet direct de eerste film waarvan ik dacht dat hij vlug distributie ging vinden, maar het zal waarschijnlijk ook wel voor een deel liggen aan de populariteit van hoofdactrice Noomi Rapace, van wie ik eerlijk gezegd nog nooit geen grote fan ben geweest. Maar aangezien ik geen karakter heb en de film is uitgebracht in een wel heel mooie steelbook-editie voor amper 12 euro, had ik hem toch maar mee. Ik was benieuwd of ik hem na een tweede keer zien meer zou appreciëren. Helaas, de minpunten van de film vielen me nu nog net dat ietsje meer op. Noomi Rapace speelt een gescheiden moeder die na het afzetten van haar zoon bij een nogal onsympathieke vader ontvoerd wordt en naar een vervallen kliniek wordt gebracht waar de enige twee verlichtingen een donker urinegeel en paars neon zijn. Hier beginnen ze op haar en verscheidene anderen te experimenteren maar wat ze hiermee proberen te bereiken blijft gehuld in mysterie. Ondertussen probeert die allerbeste Noomi te ontsnappen en ontpopt zich hierbij als een soort van MacGyver 2.0 waarbij de aard van de experimenten haar langzaam duidelijk wordt. De vraag is, kan ze ontsnappen?

Hoewel de film best een plezante en zelfs ietwat spannende science-fiction thriller is bleven er een toch een paar dingen mij storen. Dat het script plotgaten heeft waar je je ellebogen kon doorsteken, de verklaring voor de experimenten en hun doelstelling is vrij halfslachtig, het is eigenlijk een uitleg die erin slaagt wel uit te leggen waarom alles, tot zelfs de voorraadkast toe, baadt in een verlichting van urinegeel en paars neon maar de doelstelling van de experimenten krijgt nooit geen duidelijke verklaring. Welja, dat de mensheid slecht bezig is. Maar daar had ik geen science-fiction thriller voor nodig, dan had ik gewoon naar het nieuws kunnen kijken. Dan heb je nog het einde, wat de hele verklaring van de experimenten toch ietwat lijkt tegen te spreken. Nu, dat klinkt allemaal vrij negatief, maar uiteindelijk zit je hier met een redelijk spannende science-fiction thriller die toch wel wat beter uitgewerkt had kunnen zijn. Maar bon, het is allemaal gemakkelijk om erover te praten, ik zie mezelf nu ook weer geen betere film maken. Maar achteraf gezien had ik hem nu ook weer niet moeten, weze vervloekt jij cool uitziende steelbook!

Mijn score : 7/10

Recente Posts