the expanse

Binnen een 200 honderd jaar is het ons blijkbaar gelukt om Mars te koloniseren door middel van ruimtestations uit te bouwen in een asteroïdengordel tussen Mars en de Aarde. Maar natuurlijk, de mensheid is nu eenmaal de mensheid, en het gekoloniseerde Mars is verwikkeld in een koude oorlog met Aarde, en ondertussen worden de mensen in de ruimtestations van de Gordel bekeken als tweederangsburgers die leven in armoede op een plaats waar water en lucht belangrijker zijn of geld. De Gordel is dan ook een broeihaard voor de vele vertakkingen van de verzetsbeweging OPA, die op zijn meest positieve vorm vecht voor betere mensenrechten in de Gordel en in zijn ergste vorm een terreurorganisatie is. In dit kruidvat is slechts de lichtste vonk nodig om een ontploffing teweeg te brengen. En die vonk lijkt zich te manifesteren in de vorm van een vreemde, nieuwe dreiging. We volgen in dit universum drie verhaallijnen. De eerste is een cynische, alcoholische rechercheur in de Gordel die een verbeten zoektocht begint naar een rijkeluisdochter van op Aarde die in de Gordel verdwenen is. De tweede verhaallijn is de confrontatie van de bemanning van een ruimteschip in de Gordel die geconfronteerd wordt met bovenvermelde vreemde, nieuwe dreiging en zo de speelbal wordt van de vele facties in de koude oorlog. De derde verhaallijn volgt de ondervoorzitter van de Verenigde Naties, die probeert een daadwerkelijke (of zo u wil, een warme) oorlog te voorkomen, de terreuracties van de OPA tegen te houden en er net zoals alle anderen wil achterkomen wat die vreemde, nieuwe dreiging nu wel is….

Ik geef toe, ik heb een gemengde relatie met het fenomeen ‘binge-watchen’. Toen Netflix het volledige eerste seizoen van hun ‘Daredevil’-serie op ons losliet, had ik, hoewel ik de serie fantastisch vond, nu niet direct de behoefte om al de afleveringen in één keer uit te kijken. Dat heb ik wel met meerdere series waarvan ze direct alle afleveringen op ons loslaten. Er zijn echter uitzonderingen, kortgeleden had je de andere samenwerking van Netflix en BBC America ‘Dirk Gently’s Hollistic Detective Agency’ die in 8 afleveringen van 40 minuten één volledig verhaal vertelde en ik merkte dat ik maar niet kon stoppen voor ik ze alle 8 had bekeken. Hetzelfde had ik met de eerste serie van ‘The Expanse’. Hoewel ik het boek zelf helaas nog niet gelezen heb (maar hoop dat het er in de nabije toekomst van komt), is deze eerste serie vermoedelijk gebaseerd op de eerste boek en in 10 afleveringen van 40 minuten blijft het verhaal gaan aan een strak tempo, waardoor ik ook weer merkte dat ik alle 10 afleveringen op twee dagen heb uitgekeken. Het blijft dan ook altijd spannend. De serie probeert even grimmig en intens te zijn als Syfy hun vorige paradepaardje, de herwerking van ‘Battlestar Galactica’ uit 2013 maar deze serie is net niet zo dramatisch en intens als voorgenoemde. Maar toch blijft het van begin tot eind razend spannend. Een aanrader voor fans van donkere science-fiction.

Mijn score : 8,5/10

Recente Posts