16998824_1443836978968887_1968373834552870120_n

Na het verdwijnen van hun mentor in het Japan van de 17e eeuw, gaan een uitgemergelde Kylo Ren en Spider-Man 2 naar Japan om hun mentor te vinden en het christendom te verspreiden in een land waar de regering overduidelijk geen liefhebber is van het christendom. Het eerste uur van deze film gaat ietwat traagjes, als de bevolking hen redelijk enthousiast ontvangt en hen moet verbergen voor rondtrekkende milities en de nodige verraders. Niets spreekt meer over de ware geloofsbelijdenis als mensen die biechten in het Japans, wat onze, ahem, Portugezen (lees : Engels met een belachelijk Portugees accent) maar half verstaan en vergiffenis van de priesters in het Latijn, waarvan ik toch vrij zeker ben dat de Japanners geen bal verstaan. Maar het maakt allemaal niet uit, hun lichaamstaal is allemaal één en al geloof in Jezus Christus. Hoewel uitgemergelde Kylo Ren één en al devotie is tot op het irritante af, begint bij Spider-Man 2 zich toch een lichte geloofscrisis voor te doen. Hij heeft het begrijpelijk wat moeilijk met burgers die zich opofferen om hun vege lijf te redden.

Na dat enigszins trage eerste uur moeten de priesters uit elkaar gaan voor hun eigen veiligheid en gelukkig volgen wij Spider-Man 2. Ik moet hierbij opmerken dat de hele film ondersteuning heeft van de innerlijke monoloog van Spider-Man 2 , dat is iets dat een film of serie oftewel net dat beetje extra geeft of compleet overbodig is en het moet toegegeven worden, hier brengt die innerlijke monoloog meer dan een beetje extra kwaliteit, al was het maar om Spider-Man 2 zijn innerlijke geloofscrisis extra in de verf te zetten. Het duurt nog niet te lang of natuurlijk krijgen de milities hem in handen en hij wordt uitgelever aan de regering, die er zijn uiterste best aan doet om hem zijn geloof te doen verzaken onder leiding van een Inquisiteur die veel charmanter is dan je zou denken bij het woord ‘Inquisiteur’. Dan komt uiteraard ook die allerbeste Liam Neeson, die niet meedoet aan ‘belachelijke Portugese accenten’ (tegen deze tijd heeft Spider-Man 2 dat accent gelukkig ook al grotendeels opgegeven), als de mentor die schijnbaar zijn geloof heeft verzaakt. Hoewel ik niet gelovig ben, was ook voor mij deze film ongelooflijk intens en legt hij diverse vragen over religie, Christendom of Boeddhisme, evenals de vraag wat ‘geloven’ du daadwerkelijk betekent. Voeg daarbij de fantastische acteerprestatie van Andrew Garfield en volgens mij verdient deze film meer dan voldoende de Oscars voor beste film en beste acteur (hoewel ik behalve dezen en ‘La La Land’ eigenlijk nog geen van de Oscarkandidaten gezien heb). Een fantastisch intense film, waar het ietwat trage eerste uur en de belachelijke Portugese accenten meer dan goed gemaakt worden door de rest van de film.

Mijn score : 9,5/10

Pieter

Recente Posts